1. Intro
2. Voorwoord
3. Over mensen
4. Partnership IBN en gemeenten
5. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
6. Financieel
7. Onze organisatie
8. Colofon

Partnership IBN en gemeenten

De 11 gemeenten in het noordoosten van Noord-Brabant kennen een lange en succesvolle samenwerking met IBN als uitvoeringsorganisatie van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Met de komst van de Participatiewet in 2015 is de instroom in de Wsw gestopt en is de samenwerking vernieuwd. Vanaf 1 januari 2017 is het partnership voor de uitvoering van de Participatiewet tussen 11 gemeenten en IBN van kracht. Dit partnership loopt tot en met 2020, waarbij afgesproken is om in 2020 een besluit te nemen over het vervolg. Via een bestuurlijke opdracht zijn in het verslagjaar de besprekingen voor voortzetting vanaf 2021 gestart.

NB: Als gevolg van de coronacrisis is in april 2020 besloten het partnership tussen IBN en gemeenten over de uitvoering van de Participatiewet met een half jaar te verlengen: tot 1 juli 2021.

Lees meer  ▾

In het partnership tot en met 2020 is het volgende afgesproken:

  • Onze 11 gemeenten leveren kandidaten aan bij IBN
  • IBN is hoofdaannemer voor Beschut werk en neemt mensen in dienst die in aanmerking komen voor deze participatievoorziening
  • IBN zorgt voor tijdelijk en structureel werk voor een deel van de mensen met een loonwaarde tussen de 30% en 80%
  • IBN zorgt voor groei en ontwikkeling van deze groep mensen met een loonwaarde tussen de 30% en 80% (gemiddelde loonwaarde stijgt in 2 jaar gemiddeld met 20%-punten)
  • IBN en gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitstroom naar reguliere werkgevers

Resultaten

Als gevolg van de gunstige arbeidsmarkt zijn er meer plaatsingsmogelijkheden (met of zonder loonkostensubsidie) voor de doelgroep met een loonwaarde tussen de 30% en 80% bij reguliere werkgevers. Dit biedt kansen voor gemeenten om rechtstreeks kandidaten te plaatsen bij werkgevers en het biedt ook de mogelijkheid om kandidaten via het Partnership IBN te laten doorstromen naar die reguliere baan.

De bij IBN aangemelde kandidaten zijn steeds vaker aangewezen op een werkplek binnen de infrastructuur van IBN en hebben veelal een hogere begeleidingsbehoefte. Soms moet er nog specifiek gewerkt worden aan vak- of werknemersvaardigheden. Er zijn in de periode 2017/2019 in totaal 782 kandidaten (van wie 201 kandidaten in 2019) met een afstand tot de arbeidsmarkt door de gemeenten aangemeld voor een PW-traject bij IBN.

In de periode van 2017 tot en met 2019 zijn 425 PW kandidaten (van wie 120 in 2019) gestart in een dienstverband bij IBN. We zien dat 131 kandidaten voor aanvang van een PW-dienstverband al zijn uitgestroomd. Deze kandidaten hebben tijdens de bemiddeling of direct na een proefplaatsing regulier werk gekregen. Dit zijn resultaten waar we trots op mogen zijn!

In de uitvoeringsovereenkomst is opgenomen dat IBN zich inspant om de loonwaarde in een periode van 2 jaar zo maximaal mogelijk te ontwikkelen. Om deze ontwikkelopdracht daadwerkelijk te realiseren, zijn binnen IBN de praktijkgerichte werkleerlijnen ingericht en wordt er doelgericht en methodisch gewerkt aan de ontwikkeling van de medewerkers.

Binnen IBN zijn 61 personen aan het werk in een Beschut werk-dienstverband. Daarnaast zijn er ook kandidaten door gemeenten geplaatst bij reguliere werkgevers. Circa tweederde deel van de Beschut werk-plaatsingen loopt via IBN.