1. Intro
2. Voorwoord
3. Over mensen
4. Opleiding en ontwikkeling
5. Partnership IBN en gemeenten
6. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
7. Financieel
8. Onze organisatie
9. Colofon

Partnership IBN en gemeenten

De gemeenten in het noordoosten van Noord-Brabant kennen een lange en succesvolle samenwerking met IBN als uitvoeringsorganisatie van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Met de komst van de Participatiewet in 2015 is de instroom in de Wsw gestopt en is de samenwerking vernieuwd. Vanaf 1 januari 2017 is het partnership voor de uitvoering van de Participatiewet tussen toen nog 11 gemeenten en IBN van kracht. Op 1 juli 2021 is het vernieuwde partnership met de gemeenten ingegaan. De eerste evaluatie vond plaats in 2022.

Lees meer  ▾

Het partnership omvat een breed basispakket voor alle gemeenten en een pluspakket waar gemeenten naar eigen behoefte gebruik van kunnen maken. Het basispakket bevat plaatsing in dienstverbanden bij IBN (van mensen met een loonwaarde tussen de 30% en 100%, vraag- en aanbodgestuurd), expertise en voortrajecten. Ook is IBN hoofdaannemer van Beschut werken. Na de evaluatie in 2022 is de jongerenaanpak onderdeel geworden van het basispakket en is afgesproken dat er een impuls wordt gegeven aan Beschut werk in de regio om het plaatsingspercentage van mensen met de indicatie beschut te laten stijgen. Tenslotte is afgesproken dat minimaal 10% van de nieuwe dienstverbanden vraaggestuurd wordt ingevuld. Het pluspakket omvat dienstverlening zoals inburgerings- of taaltrajecten (Z-route), maatwerktrainingen en Ontwikkelgerichte Arbeidsmatige Dagbesteding (OAD).

Resultaten

Gemeenten hebben in 2023 288 kandidaten aangemeld voor de Participatiewet. Dat is meer dan in 2022 (257 kandidaten). De plaatsingen in een dienstverband binnen IBN  zijn voor 2023 uitgekomen op 167, dit is nagenoeg gelijk aan de dienstverbanden in 2022 (169).

De bij IBN aangemelde kandidaten zijn veelal aangewezen op een werkplek binnen de infrastructuur van IBN. Dit betekent dat zij passend werkaanbod en begeleiding binnen de beschermde omgeving van IBN nodig hebben.

Er zijn in de periode 2017/2023 in totaal 1.771 kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt door de gemeenten aangemeld voor een PW-traject bij IBN. In de periode van 2017 tot en met 2023 zijn 1.008 PW-kandidaten (van wie 167 personen in 2023) gestart in een dienstverband bij IBN. Van hen zijn in totaal 135 personen gestart in een Beschut werk-dienstverband (van wie 19 personen in 2023). Eind 2023 zijn er in onze regio in totaal 202 mensen met de indicatie Beschut werkzaam. 120 personen zijn werkzaam bij IBN en 82 personen bij andere werkgevers. Het aantal afgegeven indicaties Beschut werken bedroeg 312. Hiermee komt het plaatsingspercentage uit op 65%, iets lager dan in 2022 (69%).

Om de ontwikkel- en uitstroomopdracht te realiseren, zijn binnen IBN de praktijkgerichte werkleerlijnen ingericht en wordt er doelgericht en methodisch gewerkt aan de ontwikkeling van de basis-, werknemers- en vakvaardigheden van de medewerkers. In 2023 zijn in totaal 102 ontwikkeltrajecten afgerond: 97 personen hebben een dienstverband gekregen (26 bij een reguliere werkgever, 1 met een regulier contract bij IBN en 70 met een vast contract in de kernbezetting van IBN).

In 2023 zijn 37 kandidaten rechtstreeks aan de slag gegaan bij een reguliere werkgever zonder dat daaraan een dienstverband bij IBN vooraf is gegaan. Ook zijn er 73 trajecten afgerond om andere redenen: 22 op eigen verzoek, 30 omdat ze nog niet in staat zijn tot werken of het traject nog niet passend was, 18 op verzoek van de gemeente en 3 vanwege verhuizing.

Helaas is het niet gelukt om vraaggestuurd kandidaten te helpen. Doelstelling was om 20 van de nieuwe dienstverbanden in 2023 en 2024 in te vullen door vraaggestuurd werken. In 2023 is er geen dienstverband vraaggestuurd ingevuld. Dit onderwerp nemen we mee bij de evaluatie van het partnership.

Mooie samenwerkingen

Gedurende het verslagjaar zijn er verschillende samenwerkingen met de gemeenten ontstaan.

Met de gemeente Land van Cuijk ontwikkelden we samen het startprogramma Talent in Beeld. Dit programma richt zich op inwoners die zich voor ondersteuning melden bij de gemeente of al langer een uitkering ontvangen. De eerste groep startte in oktober. Deelnemers volgen een 5-weken durend programma met 3 workshops per week. Ze (her)ontdekken hun potentieel, leren netwerken, solliciteren en pitchen aan het eind van het programma hun persoonlijke doelen: wat wil ik, wat kan ik en wat is de volgende stap. Dat doen ze aan elkaar en de trainers, aan hun gemeentelijke consulent en aan werkgevers uit de regio. Verschillende deelnemers hebben zo al de eerste stap op de arbeidsmarkt gezet en zijn nu aan het werk bij een reguliere werkgever of in een springplankfunctie bij IBN. Ook onderwijs of vrijwilligerswerk kan een volgende stap zijn: activering is waar het om draait en alle noodzakelijke acties worden tijdens het programma al gezet zodat er geen gat valt na het eindgesprek in de zesde week.

De gemeente Maashorst is vanaf de zomer 2023 op locatie bij IBN in Uden gestart met een wekelijks inloopspreekuur voor jongeren (van 18 t/m 27 jaar). Tijdens dit spreekuur kunnen jongeren, ouders of andere betrokkenen binnenlopen met vragen over werk of school. Een jongerencoach van de gemeente en van IBN bemensen samen het inloopspreekuur. Het informele karakter, de korte lijnen en de snelheid van doorpakken werpen vruchten af. De jongeren die komen, hebben duidelijk extra ondersteuning nodig op de arbeidsmarkt, we zien steeds meer jongeren die om uiteenlopende redenen een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook de Begeleid Wonen instanties en onderwijs hebben het spreekuur inmiddels ontdekt. Door de soepele samenwerking en adequate afstemming tussen alle partijen worden snel stappen gezet naar werkervaring, werken en andere bij de jongere passende vervolgacties.