1. Intro
2. Voorwoord
3. Over mensen
4. Opleiding en ontwikkeling
5. Partnership IBN en gemeenten
6. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
7. Financieel
8. Onze organisatie
9. Colofon

Voorwoord van de directie

In 2023 hebben we de eerste stappen gezet in de realisatie van het strategisch plan richting 2030. Deze vernieuwde strategische koers richt zich op drie pijlers: versterken van de instroom, expert in ontwikkeling en passend werk voor iedereen. Met een gezonde basis als uitgangspunt geloven we erin dat we er vanuit deze strategie voor kunnen zorgen dat iedereen ook in de toekomst kan meedoen.

Lees meer  ▾

Strategische pijlers

Vanuit de pijler ‘versterken van instroom’ richten we ons op het intensiveren van de samenwerking met de gemeenten en ook met andere toeleiders zoals UWV, onderwijs en zorgverzekeraars. Ook een gerichte aanpak richting jongeren en anderstaligen met een migratieachtergrond behoort tot deze strategische pijler.

Vanuit de pijler ‘expert in ontwikkeling’ richten we ons op een methodische aanpak van mensontwikkeling en gaan we aantoonbaar uitblinken in onze aanpak op dit gebied.

Vanuit de pijler ‘passend werk voor iedereen’ richten we ons op passend werk binnen en buiten IBN. Samen met werkgevers die voorop willen lopen in inclusief werkgeverschap komen we tot duurzame passende werkplekken.

In dit eerste jaar waarin we met de uitvoering van de strategie aan de slag zijn gegaan, bleek dat snellere en daadkrachtigere stappen nodig zijn om onze doelen te realiseren. Geïnspireerd door ‘het plan’ van Richard Plugge (directeur van wielerploeg Jumbo/Visma) is eind 2023 de ‘gele trui’ van IBN ontstaan: een heldere ambitie om tussen 1 januari 2024 en 1 januari 2030 drieduizend mensen uit onze regio aan een baan te helpen.

Geen eenvoudige opgave

Als het jaar 2023 ons iets geleerd heeft, is het wel dat onze ambitie geen eenvoudige opgave is. Het aanbod van kandidaten is door de krappe arbeidsmarkt beperkt en de nieuw instromende kandidaten hebben vaak meervoudige problemen. Zij zijn daardoor veelal aangewezen op enkelvoudig werk met beperkte toegevoegde waarde en hebben meer begeleiding op de werkvloer nodig. Tegelijkertijd is de financiële vergoeding die daar tegenover staat aanzienlijk minder dan die voor de Wsw-medewerkers. Bovendien is eind 2023 een akkoord bereikt over een nieuwe cao Wsw en cao Aan de Slag (voor mensen die werken via de Participatiewet).

Dat is goed nieuws voor onze medewerkers: eindelijk worden ook zij gecompenseerd voor de gestegen kosten van levensonderhoud, iets waarvoor we met alle collega’s hebben gestreden. In juni gingen ruim 400 IBN-medewerkers naar Utrecht om bij een landelijke bijeenkomst met ruim 8.000 collega’s van sociaal ontwikkelbedrijven in Nederland hun stem te laten horen. De grootste actie van deze sector ooit, en die leverde succes op. Echter, de combinatie van deze factoren zet het financieel resultaat van IBN wel steeds verder onder druk.

Belang sociaal ontwikkelbedrijven

Vanuit IBN zijn we direct betrokken bij twee belangrijke onderzoeken vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het eerste onderzoek (van Significant) betreft de financiering van de doelgroep Beschut werk, het tweede onderzoek (van Berenschot) betreft de toekomst van de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven. Belangrijke conclusie is dat de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven onder druk staat door de financiële uitdagingen en door gebrek aan visie bij de helft van de gemeenten in Nederland op de positie van sociaal ontwikkelbedrijven in het sociaal domein. Beide rapporten zijn aangeboden aan de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Zij heeft, ondanks de val van het vierde Kabinet Rutte, de rapporten overgenomen en in een kamerbrief nadrukkelijk het belang onderschreven van de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven. We zien dit als een stap in de goede richting, met daarbij het besef dat er meer nodig is voor een structurele oplossing.

Samenwerking Vebego

In het verslagjaar hebben we nieuwe stappen gezet in de samenwerking met Vebego, sinds 2005 mede-eigenaar van het IBN-bedrijfsonderdeel Facilitair. Hernieuwde afspraken zijn gemaakt. Deze zijn eenvoudiger en doen meer recht aan het vertrouwen dat er is in elkaar en aan een toekomstbestendige samenwerking. Symbolisch bleek dit ook uit het bezoek van Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL,  aan Meeters, op uitnodiging van Vebego. Bij deze bijeenkomst van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid kwam de samenwerking tussen IBN en Vebego gericht op het welbevinden van onze medewerkers mooi tot uiting.

Opvius

Mooi is ook de start van een nieuw bedrijf: Opvius. Dit bedrijf is ontstaan uit de samenwerking tussen IBN Arbeidsmobiliteit en HR Next Level. Het nieuwe bedrijf biedt klanten een compleet aanbod op het gebied van arbeidsmobiliteit en verzuimbeheersing. Opvius werkt voor mensen die zijn uitgevallen vanwege ziekte en ook voor mensen die niet gelukkig zijn in hun huidige werk. Opdrachtgevers zijn bedrijven, gemeenten en woningcorporaties. Een passende aanvulling op de dienstverlening van IBN en HR5, het moederbedrijf van HR Next Level.

De ingeslagen richting sterkt ons in het vertrouwen dat we onze ambitieuze doelen kunnen realiseren als we laten zien duurzame banen te realiseren vanuit het principe van de parallelle arbeidsmarkt. Hierin vervult IBN de springplankfunctie, de terugvalfunctie en de structurele plek voor inwoners uit onze regio. In goede samenwerking met de zes gemeenten in ons werkgebied gaan we voor deze uitdaging. En dat doen we met veel passie en toewijding, omdat we allemaal het verschil willen maken in het leven van die extra drieduizend mensen die nu nog langs de zijlijn staan. Want elke dag zien en ervaren we wat het voor mensen betekent om (weer) mee te mogen doen in werk!

Drs. M.A.W. (Maarten) Gielen RC

Algemeen directeur

Zie voor het verslag van de Raad van Commissarissen: https://www.ibn.nl/over-ons/bestuur-en-toezicht/